De kracht van Creativiteit

 

 

Ken je dat? Je hele dag bestaat alleen maar uit het organiseren van uiteenlopende zaken. Zowel thuis als op het werk. De één wil dit de ander moet dat. Je omgeving verwacht veel van jou. En eigenlijk verwacht je ook van jezelf dat je alles in goede banen kan leiden. Eerst ben je nog tevreden met je leven waarbij je gewaardeerd wordt om je inzet, totdat je inziet dat je alleen maar met anderen bezig bent en jezelf helemaal aan het wegcijferen bent. Je hebt geen tijd meer voor de dingen die je vroeger zo leuk vond. Ineens merk je dat je niet meer zo flexibel bent en sneller geïrriteerd raakt door de situatie. Je raakt uit balans! 

Ons lichaam is van nature zelfhelend en zal die disbalans willen stoppen en reageert hierop met als resultaat stress, lichamelijke klachten of zelfs een burn-out.

Creativiteit is perfect om jezelf weer in balans te brengen. Met het tekenen en kleuren van mandala's spreek je energie aan die nodig is om weer in balans te komen.  

Ik wil je begeleiden om je leven weer op de rit te krijgen. Ik wil je begeleiden op je weg naar een gelukkiger leven.

 

Wat is een mandala?                                   

                                                              

Het maken van mandala’s is al eeuwen oud en komt in alle culturen voor. De oorsprong van de mandala vind je in het Hindoeïsme, maar wordt in het Tibetaanse boeddhisme veel gebruikt.

Mandala betekend in de cultuurtaal van India (het Sanskriet) “magische cirkel”. De cirkel is een oervorm en staat symbool voor eenheid, oneindigheid, perfectie, volmaaktheid en heelheid (harmonie).

Een mandala is een complexe tekening met de energie van lijnen, vormen, kleuren en symbolen binnen een cirkel. Al deze energie heeft zijn eigen betekenis evenals de plek in de mandala. Voor mandala tekenen wordt gebruik gemaakt van alles wat je inspireert.

De mandala wordt gezien als een symbolische plattegrond van het universum. Het hele universum wordt beheerst door energie, die continu aan verandering onderhevig is. Een spiraalbeweging van verzamelen en loslaten die oneindig doorgaat. 

                                       

Wat is het effect van het creëren van een mandala?                                                                                                                 

Wetenschappelijk onderzoek door Drs John Consemulder heeft aangetoond dat golfbewegingen in relatie staan met onze gedachten, emoties, intenties en ons bewustzijn. Wanneer je mandala’s tekent kun je goed in contact komen met jezelf en daardoor innerlijke processen op gang brengen. Het is mogelijk om je op deze manier los te maken van oude patronen en denkbeelden.

Het uitwerken van mandala's in kleur heeft niet alleen een helende, maar ook een inspirerende werking op de creativiteit in jezelf. Het kleuren van mandala’s maakt je hoofd leeg, zodat er ruimte wordt vrijgemaakt om te groeien en je innerlijke zelf te vinden. Elke kleur heeft zijn eigen trilling, frequentie en energie. Deze wordt onder meer opgenomen door de ogen en de huid.  De lichtprikkels bereiken via de zenuwbanen, de hersenen en het hormonale stelsel.  Als je de kleuren intuïtief kiest, zal het logisch denken van de linker hersenhelft in evenwicht komen met de meer spirituele rechter hersenhelft.

Mandalatekenen is een manier om de kracht in jezelf te ontdekken en te ontwikkelen. En alleen als je bewust wordt van je onbewuste ben je in staat groeien en te veranderen. Creativiteit spreekt automatisch het zelfhelend vermogen aan dat in iedere mens aanwezig is.

Creativiteit is essentieel voor onze ontwikkeling, of dat nu zakelijk, emotioneel of spiritueel is.

Mandala's maken is een symbolische manier van tekenen om op een speelse wijze jezelf  beter te leren kennen. De mandala is als het ware het spiegelbeeld van je innerlijke zelf. Je kan ontdekken wat je sterke en minder sterke punten zijn. Wanneer je bijvoorbeeld tijdens het tekenen of kleuren onmacht of boosheid ervaart, probeer dat dan een plaats te geven in je mandala. Door de bewustwordig van je gedachten, emoties en intensies sta je bewuster en krachtiger in het leven.

Het gaat bij mandala tekenen om het proces, het product is eigenlijk bijzaak.